Lichtbalans

Ons advies voor een mooi verlichte tuin is om eerst een lichtplan te maken. Maar wat zorgt ervoor dat je lichtplan slaagt? Wanneer komt de verlichting in je tuin het beste tot zijn recht? Het antwoord: lichtbalans. Door de onderstaande criteria toe te passen op je lichtplan, zorg je voor een goede lichtbalans in je tuin.

Lichtbalans criterium 1: Zichtlijnen. Bedenk van waaruit je ’s avonds de tuin wilt kunnen overzien. Bijvoorbeeld vanuit de woonkamer of het terras. Dit zijn de zichtlijnen waarmee je rekening houdt in je lichtplan.
Lichtbalans criterium 2: Contrast. Zorg ook voor donkere plekken in de tuin. Zo springen de verlichte plekken er uit. Als je de hele tuin zou willen verlichten is het effect weg.
Lichtbalans criterium 3: Intensiteit. Verlichting wordt interessanter wanneer niet alle lichtplekken even groot of fel zijn. Wissel armaturen met groot of fel licht af met armaturen die klein of zacht licht geven.
Lichtbalans criterium 4: Richting. Stem de richting van waaruit het licht komt af op het te verlichten element en varieer hierin. Zo komen de verschillende elementen in de tuin het beste tot hun recht en ontstaat een speels lichtspel.