Tuinideeƫn met licht

Levend groen

Bomen, struiken en borders met tuinverlichting

Je tuin, (dak)terras of binnenplaats gaat pas echt leven als er voldoende groen aanwezig is. Planten hebben een positief effect op hun omgeving: ze zijn mooi, goed voor ons klimaat en zorgen voor een natuurlijke afwatering in je tuin. Met verlichting geef je bomen, struiken en borders ook 's avonds de aandacht die ze verdienen. We geven je een impressie van de mogelijkheden en geven je handige tips.

Bomen en buitenspots

Bomen licht je eenvoudig uit met LED buitenspots. Ze hebben een groot lichtbereik maar zijn toch energiezuinig. Wil je weten welke spot geschikt is voor het type boom dat je wilt uitlichten? Lees dan hier de tips.

Bekijk de tips

De natuurlijke border

Door armaturen tussen de beplanting in een border te plaatsen, ontstaat een mooi natuurlijk effect. Kies je voor een staande lamp houd dan rekening met de maximale hoogte van de beplanting en zorg ervoor dat de lichtbron niet boven de beplanting uitsteekt.

MEER VERLICHTE BORDERS

Speels lichtspel

Verlichting wordt interessanter wanneer je varieert in lichtrichtingen. Plantenbakken, struiken en borders kun je bijvoorbeeld van onderuit verlichten met spotjes. Maar als ze langs een schutting of muur staan kun je ze natuurlijk ook van bovenaf aanlichten met wandarmaturen. Houd in je lichtplan wel altijd rekening met de lichtbalans in de tuin.

Lees meer over lichtbalans